AYVALIK TURİZM POTANSİYELİ ve KÜLTÜR
İlçe ekonomisinde önemli yer tutan ve büyük bir potansiyele
sahip olan turizm alanında Sarımsaklı Plajları, Alibey (Cunda) Adası, Şeytan
Sofrası ve Merkez İskele ve pazarı özellikle yaz aylarında hatırı sayılır bir
turizm geliri sağlamaktadır.
Belediye ve Turizm yetkililerinin elbirliği ile Tarihi ve
eski eserlere, yapılara verilen önem ve koruma tedbirleri sayesinde bölge,
özellikle Yunanistan başta olmak üzere yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktası olmuştur.
Öyleki Ayvalık’ın
gelişmişlik dönemi olan 1842-1914 yılları arasındaki yapılardan 363 tanesi
onarılmış ve iskana açık durumda muhafaza edilmiştir.
Turistlerin bölgeye yoğunlaşmasının bir diğer nedenide geniş
ve ince kumlu plajları, yeteri kadar otel ve pansiyonları ile pikniğe elverişli
kamp alanlarının varlığıdır.
Ayvalık ayrıca günü birlik binlerce Yunan turistide misafir
etmektedir, bu turistler günü birlik Girit ve diğer yakın adalardan gelirler,
kurulan pazarda yada dükkanlarda ihtiyaçlarını temin ettikten sonra akşam
ülkelerine dönerler. Bu alışverişten oldukça memnun olan işyeri sahipleri
dükkanlarındaki malların fiat ve reklamlarını tamamen Rum ca yazılarla
yapmaktadırlar.
KÜLTÜR:
Ayvalık, tarihi değerlere sahip farklı kültürlerin bir arada
bulunduğu nadir yörelerimizden bir tanesidir.
İlçenin bu özelliğini marka haline getirmek ve dünyaya
tanıtmak amacıyla “Ayvalık Kültür ve Sanat Vakfı” (AKSV) kurulmuştur. Vakıf
Yönetim Kurulu Üyesi ve Vakıf nezdindeki Uluslararası Müzik Akdemisi’nin
kurucusu Prof. Filiz Ali vakıf çalışmaları hakkında şunları dile getirmiştir :
“AKSV kendi amacına uygun olarak, Ayvalık Kent Kültürünün
ulusal ve uluslar arası platformda tanınmasına ve yaygınlaşmasına hizmet
edecek, ayrıca ulusal ve uluslar arası nitelikli sanat ve kültür değerlerinin,
Ayvalık ve körfez bölgesinde tanıtılmasına olanak sağlayacaktır. Vakıf başta müzik olmak üzere plastik sanatlar,
mimari ve edebiyat gibi geniş bir yelpazede etkinlikler, konserler, atölyeler,
festivaller düzenlemeyi hedeflemektedir.”
MUTFAK:
Doğal güzellikleri bakımından oldukça zengin olan Ayvalık’ın
mutfak kültürüde ünlü ve tanınmıştır.
Bir sahil ve zeytin kenti sayılan Ayvalık’ın deniz ürünleri
ile yapılan yiyecekleri ile zeytinyağlı yemekleri ilçe mutfağının temelini
oluşturur.
Son günlerde ilçeye has “zeytinli dondurma” sı ile ilgi
odağı haline gelen Ayvalık’ın diğer meşhur yiyecekleri şunlardır :
Ayvalık Tostu : Sosis, sucuk, kaşar, turşu, mayonez, ketçap
gibi malzemelerden yapılır, çok leziz olduğu söylenmektedir. Tost esas tadını
özel undan yapılan yuvarlak ekmeğinden alır. Ekmek çok dayanıksız olduğundan
soğutucu da muhafaza edilmelidir.
Hoşmerim : Esas yöresi Havran İlçesi olan ve Tüm Balıkesir
İli’nde de tanınan ve Höşmerim diyede anılan bir tatlıdır. Tereyağı, irmik,
şeker, süt, dil peyniri, su ve üzerine süs olarak konulan kabuksuz bademden
yapılır.
Papalina Izgarası : Bir adıda Çaça balığı olan papalinanın
ızgarası veya una bulaştırılarak zeytinyağında kızaltılmasıdır. Genelde meze
olarak tüketilir.
SPOR ve DİĞER ETKİNLİKLER :
Ayvalık’ın en önemli spor kulubü başta İlçe Belediyesi’nce
desteklenen “Ayvalık Gücü Belediye Spor Kulubü”dür ve Futbol, basketbol ve
atletizm dallarında hizmet vermektedir.
Ayrıca mercan rifleri açısından oldukça zengin olan kıyı
deniz dipleri için sualtı sporlarıda yapılmaktadır.
İlçede engelli vatandaşlara yönelik bir çok etkinlikler
düzenlenmekte, Ayvalık engelliler merkezi, dünyaya açılmayı hedeflemektedir.
-->
Tweetle
Bizi Takip Edin
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder