BALIKESİR TARIM ALANLARI ve TARIM ÜRÜNLERİ
İlin ekonomik faaliyetleri içinde tarım ve sanayinin payı
hemen hemen eşit olmasına rağmen (Tarım %49, Sanayi %51) Çalışan Nüfusun %56.7
si tarım alanında çalışmaktadır.
İlin toplam 510.456 hektarlık arazisinde tarım yapılmakta
olup, bu alan içerisinde tarım ürünlerinin tüm çeşitlerinin üretimi
yapılmaktadır.
Yetiştirilen tarım ürünleri genel olarak şöyle sıralanabilir
:
Ayrıca toplam 71 Dekarlık bir alanda Seracılık yapılmakta ve
bu seralarda mevsim dışı Domates, Salatalık, Taze Fasulye ve benzeri sebzeler
yetiştirilmektedir.
Balıkesir toplam tarım üretiminde ülkemizde 3 üncü sırada
yer alır.
Zeytin üretimi ülke toplam üretimin %8 idir ve sahil
kesiminde 10 Milyon dolaylarında Zeytin ağacı vardır.
Türkiye’de üretilen bazı ürünlerden, sarımsağın %13.5 i,
Pirincin %12 si, Karnıbaharın % 9.8 i, Kavunun %7 si, Domatesin % 5.5 i
Karpuzun % 4 ü, Baklanın %4 ü ve Buğdayın %2.2 si Balıkesir’de üretilmektedir.
Toplam yüzölçümü 1.452.814 Hektar olan Balıkesir’in :
%35 i Tarım Alanı
(513.758 Hektar) Ülke Geneline Göre %1.31
%14 ü Çayır ve Mera Alanı (210.014 Hektar) Ülke Geneline
Göre %1.44
%46 sı Orman Alanı (675.010 Hektar) Ülke Geneline Göre %
3.19
%4 ü Tarım Dışı Alan (54.032 Hektar) dır.(Ülke
Geneline Göre %0.27
İLİN TARIM ARAZİ DAĞILIM TABLOSU:
Arazi
Dağılımı
|
Alanı (ha)
|
ToplamTarım Arazisine
Oranı(%)
|
Tarla Arazisi
|
323.774
|
63
|
Sebze Arazisi
|
31.208
|
6
|
Zeytinlik
|
80.681
|
16
|
Meyvelik-dutluk
|
7.707
|
1
|
Bağ arazisi
|
2.361
|
1
|
Nadas
|
3.947
|
1
|
TOPLAM
|
449.678
|
87
|
Diğer
|
64.080
|
13
|
GENEL TOPLAM
|
513.758
|
100
|
SULANABİLİR TARIM ARAZİLERİ :
Arazinin
Adı
|
Alanı
(Ha)
|
Tarım Alanına
Oranı %
|
Devlet Tarafından
Sulanan Arazi
|
64.176
|
58
|
Halk Tarafından
Sulanan Arazi
|
46.288
|
42
|
Toplam Sulanan
Tarım Arazisi
|
110.464
|
22
|
Sulanabilecek Tarım
Arazisi
|
286.571
|
56
|
BUĞDAYGİLLER:
Ürünler
|
Ekiliş
(Da)
|
Üretim
(ton)
|
Ort. Verim
(Kg/Da)
|
Buğday
|
1.650.460
|
602.945
|
365
|
Arpa
|
194.135
|
57.737
|
297
|
YEM BİTKİLERİ :
Ürün
|
Ekiliş (Da)
|
Üretim (Ton)
|
Mısır (silaj)
|
194.130
|
805.631
|
Fiğ (Kuru ve yeşil
ot)
|
182.180
|
90.729
|
Tritikale (Dane)
|
30.870
|
11.162
|
Tritikale(kuru ve
yeşil ot)
|
10.585
|
6.962
|
Yonca (kuru ve Yeşil
ot)
|
35.889
|
52.597
|
Korunga (kuru ve
Yeşil ot)
|
2.673
|
1.359
|
Sudan otu (yeşil ot)
|
2.655
|
4.160
|
Hayvan Pancarı
|
1.042
|
6.011
|
T o p l a m
|
460.024
|
978.611
|
ENDÜSTRİYEL BİTKİLER :
Ürünler
|
|
Üretim
(ton)
|
Ort. Verim
(Kg/Da)
|
|
Ayçiçeği
|
202.100
|
44.167
|
219
|
|
Çeltik
|
134.334
|
104.251
|
776
|
|
Tütün
|
68.050
|
6.752
|
99
|
DOĞAL ÇİÇEK
SOĞANI EKİM ALANLARI :
Ürünler
|
2005
|
2006
|
2007
|
2008
|
2009
|
Mis
Zambağı(Lilium Candidum)
|
90
|
161
|
161
|
165
|
156
|
Adıyaman
Lalesi(Fritillaria Persica-İmperialis)
|
0
|
17
|
13
|
15
|
24
|
Kardelen(Galanthus
Elwesii)ve Diğer Doğal çiçek soğanları
|
0
|
17,5
|
25,5
|
27
|
57
|
Toplam
|
90
|
195,5
|
199,5
|
207
|
237
|
Önemli Meyvelerin Ağaç Sayıları ve
Üretimleri :
Ürün Adı
|
Toplam Ağaç
sayısı
|
Toplam Alan
(Da.)
|
Meyve Ağaç sayıları
|
|||
Meyve
Vermeyen
|
Meyve
Veren
|
Ort.Verim
(Kg)
|
Üretim
(ton)
|
|||
Zeytin
|
11.176.242
|
806.809
|
663.915
|
10.512.327
|
23
|
239.648
|
Mandalina
|
551.125
|
16.150
|
54.025
|
497.100
|
69
|
34.522
|
Elma
|
420.374
|
8.103
|
182.092
|
238.282
|
42
|
10.102
|
Şeftali
|
323.707
|
7.705
|
43.096
|
280.611
|
31
|
8.612
|
Erik
|
205.454
|
5.297
|
31.728
|
173.726
|
28
|
4.786
|
Kiraz
|
260.162
|
6.388
|
136.152
|
124.010
|
36
|
4.405
|
İncir
|
128.442
|
3.489
|
16.019
|
112.423
|
37
|
4.120
|
Ceviz
|
166.984
|
10.798
|
92.209
|
74.775
|
35
|
2.637
|
Badem
|
309.677
|
9.060
|
171.826
|
137.851
|
13
|
1.858
|
T o p l a m
|
13.542.167
|
873.799
|
1.391.062
|
12.151.105
|
310.690
|
Balıkesir İli Zeytin Varlığı :
Meyve veren yaşta ağaç sayısı(adet )
|
10.512.327
|
Meyve vermeyen yaşta ağaç sayısı(adet)
|
663.915
|
Toplam Üretim (ton)
|
239.648
|
Sofralık üretimi (ton)
|
43.122
|
Yağlık üretimi (ton)
|
196.526
|
Sebzelerin Ekiliş ve Üretimleri:
Ürünler
|
Ekiliş
(Da)
|
Üretim
(ton)
|
Ort. Verim
(Kg/Da)
|
Domates
|
69.737
|
366.754
|
5.259
|
Kavun
|
63.030
|
113.525
|
1.801
|
Karpuz
|
32.055
|
130.901
|
4.084
|
Taze fasulye
|
19.208
|
17.980
|
936
|
Biber (salçalık)
|
18.250
|
38.046
|
2.085
|
Sarımsak(Kuru)
|
9.995
|
8.344
|
835
|
Sarımsak(taze)
|
802
|
710
|
885
|
ORGANİK TARIM :
Organik Tarım Yapılan İlçeler :
İlçe Adı
|
Alan (Da)
|
Ayvalık
|
3493,71
|
Bigadiç
|
3211
|
Burhaniye
|
221,801
|
Gömeç
|
17,811
|
Merkez
|
21,05
|
Sındırgı
|
117,373
|
Toplam
|
7082,745
|
Organik
Tarımı Yapılan Ürünler :
Ürün Adı
|
Alanı (Da)
|
Haşhaş
|
1578
|
Buğday
|
85,75
|
Yulaf
|
13
|
Domates
|
12,562
|
Biber
|
19,06
|
Fiğ
|
2,076
|
Çam Fıstığı
|
3738
|
Arpa
|
650
|
Nohut
|
766,038
|
Nadas
|
214,434
|
Zeytin
|
3,825
|
Toplam
|
7082,745
|
NOT: Tablolar Balıkesir İl
Web.sitesinden alınmıştır.
-->
Tweetle
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder