BALIKESİR'de HAYVANCILIK ve SU ÜRÜNLERİ
Balıkesir’de büyük ve küçük baş hayvancılık 210 bin
hektarlık meralar ve çayırlar ile arazinin yüksek kesimlerinde, Beyaz et ve
yumurtacılık ise modern tesislerin kurulduğu tavuk çiftliklerinde
yapılmaktadır.
İl, ülke genelinde 2007 yılı rakamlarına göre kırmızı et
üretiminde birinci ve tavuk üretim işletme sayısı bakımından %9 ile 3.
konumdadır.
Türkiye kırmızı et üretiminin %5.6 sı, beyaz et üretiminin
%18 i ve süt üretiminin %3.8 i Balıkesir’de üretilmektedir.
Peynir, yoğurt, ayran gibi Süt mamülleri konusunda isim
yapmış, başta merkez olmak üzere Havran, İvrindi, Susurluk, Manyas, Gönen ve
Savaştepe ilçelerinde ufak çapta süt ürünleri fabrikaları ile mandıralar
bulunmaktadır.
İl genelinde yetiştirilen hayvan çeşitlerinden Koyun, Sığır,
Kıl keçisi ve tavuk başlıcalarıdır.
Özellikle entegre piliç kesimhaneleri, kanatlı hayvan
(Broiler ve Yumurtacı Tavuk) yetiştiriciliği konusunda Bandırma İlçesi önemli
bir yere sahiptir.
Yıllar İtibariyle Hayvansal Üretim
Miktarı (Ton):
2004
|
2005
|
2006
|
2007
|
2008
|
2009
|
|
Süt
|
417.680
|
510.976
|
624.975
|
716.227
|
829.415
|
858.187
|
Tavuk Eti
|
150.446
|
182.757
|
166.494
|
190.314
|
196.216
|
210.396
|
Peynir
|
45.420
|
61.317
|
74.997
|
85.947
|
99.530
|
102.983
|
Yumurta
|
46.454
|
49.495
|
44.945
|
54.898
|
66.348
|
64.157
|
Et
|
19.103
|
21.857
|
27.325
|
31.003
|
30.064
|
27.267
|
Tereyağı
|
2.589
|
3.066
|
3.750
|
4.297
|
4.977
|
5.149
|
Bal
|
1.330
|
1.819
|
1.711
|
1.517
|
1.513
|
2.016
|
Yapağı
|
300
|
344
|
347
|
333
|
328
|
304
|
Kıl Üretimi
|
71
|
74
|
75
|
77
|
80
|
71
|
Yıllar İtibariyle Büyükbaş Hayvan Varlığı :
2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | |
Sığır
|
244.990 | 291.148 | 348.753 | 398.365 | 442.161 | 453.951 |
Manda
|
679 | 1.597 | 1.933 | 2.430 | 1.954 | 2.128 |
Yıllar İtibariyle Küçükbaş Hayvan Varlığı :
2004
|
2005
|
2006
|
2007
|
2008
|
2009
|
|
Koyun
|
601.792
|
687.400
|
694.353
|
666.707
|
656.525
|
607.537
|
Keçi
|
142.836
|
148.832
|
150.659
|
154.717
|
160.914
|
141.842
|
Yıllar İtibariyle Kümes
Hayvan Sayıları :
2004
|
2005
|
2006
|
2007
|
2008
|
2009
|
|
Broiler
|
88.683.990
|
69.285.885
|
69.937.270
|
94.030.500
|
88.458.155
|
86.940.539
|
Yum. tavuk
|
4.506.892
|
5.125.330
|
4.758.750
|
5.041.095
|
5.364.488
|
5.125.905
|
Hindi
|
7.815
|
10.321
|
8.010
|
4.862
|
4.088
|
4.135
|
SU ÜRÜNLERİ :
Balıkesir’in
Ege ve Marmara gibi iki ayrı denize sahilinin bulunması su ürünleri bakımından
zenginliğini ve bu konuda şanslı olduğunu göstermektedir.
Marmara
Denizi gerek dip balıkları ve gerekse göçmen balıklar yönünden zengin bir
denizdir. Başta hamsi olmak üzere sardalya, istavrit, palamut, kolyoz ve
bakalorya gibi göçmen balıkların yanı sıra deniz dibi ürünlerinden karides
bolca bulunmaktadır.
Ege Denizinde kıta sahanlığının dar olması ve derinliğin kademeli
teraslar şeklinde bulunması nedeniyle Marmara kadar zengin bir ürün çeşidine
rastlanmaz. Burada genelde ticari değeri yüksek olan balıklar palamut, lüfer,
sardalya, kolyoz, mercan, orkinos, fangri, çipura ve levrek tir.
Deniz haricinde ise alabalık çiftliklerinde alabalık
yetiştirilmekte ve bölge içinde ve dışında satışı yapılmaktadır.
İlde 133.25 Ton/Yıl kapasiteli 10 adet alabalık işletmesi,
30 Ton/Yıl kapasiteli 1 adet çipura ve levrek üretim işletmesi, 3.500 Tonr/Yıl
kapasiteli 2 adet midye üretim tesisi bulunmaktadır.
Ayrıca 1 adet Sünger ve 1 adet kurbağa üreticiliği projesi
onay aşamasındadır.
2009 Yılı Su Ürünleri Üretimi :
Balıkesir İlinde Faaliyet Gösteren Su Ürünleri Yetiştiricilik Tesisleri :
ARICILIK :
Balıkesir’de yüksek düzeyde olmasada
arıcılık yapılmaktadır. Üretilen bal il içinde tüketildiği gibi fazlası komşu
illere pazarlanmaktadır.
Yıllar İtibariyle Kovan Sayıları :
2004
|
2005
|
2006
|
2007
|
2008
|
2009
|
|
Eski Kovan
|
3.504
|
3.118
|
2.677
|
1.358
|
1.316
|
1.163
|
Fenni Kovan
|
75.045
|
85.930
|
94.130
|
98.173
|
96.559
|
116.256
|
Toplam
|
80.553
|
91.053
|
98.813
|
101.538
|
99.883
|
119.428
|
NOT: Veri tabloları Balıkesir
il web.sitesinden alınmıştır.
-->
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder