16.3.13

Balıkesir Hayvancılık ve Su Ürünleri



BALIKESİR'de HAYVANCILIK ve SU ÜRÜNLERİ

Balıkesir’de büyük ve küçük baş hayvancılık 210 bin hektarlık meralar ve çayırlar ile arazinin yüksek kesimlerinde, Beyaz et ve yumurtacılık ise modern tesislerin kurulduğu tavuk çiftliklerinde yapılmaktadır.

İl, ülke genelinde 2007 yılı rakamlarına göre kırmızı et üretiminde birinci ve tavuk üretim işletme sayısı bakımından %9 ile 3. konumdadır.
Türkiye kırmızı et üretiminin %5.6 sı, beyaz et üretiminin %18 i ve süt üretiminin %3.8 i Balıkesir’de üretilmektedir.
Peynir, yoğurt, ayran gibi Süt mamülleri konusunda isim yapmış, başta merkez olmak üzere Havran, İvrindi, Susurluk, Manyas, Gönen ve Savaştepe ilçelerinde ufak çapta süt ürünleri fabrikaları ile mandıralar bulunmaktadır.
İl genelinde yetiştirilen hayvan çeşitlerinden Koyun, Sığır, Kıl keçisi ve tavuk başlıcalarıdır.
Özellikle entegre piliç kesimhaneleri, kanatlı hayvan (Broiler ve Yumurtacı Tavuk) yetiştiriciliği konusunda Bandırma İlçesi önemli bir yere sahiptir.

Yıllar İtibariyle  Hayvansal Üretim Miktarı (Ton):


2004
2005
2006
2007
2008
2009
Süt
417.680
510.976
624.975
716.227
829.415
858.187
Tavuk Eti
150.446
182.757
166.494
190.314
196.216
210.396
Peynir
45.420
61.317
74.997
85.947
99.530
102.983
Yumurta
46.454
49.495
44.945
54.898
66.348
64.157
Et
19.103
21.857
27.325
31.003
30.064
27.267
Tereyağı
2.589
3.066
3.750
4.297
4.977
5.149
Bal
1.330
1.819
1.711
1.517
1.513
2.016
Yapağı
300
344
347
333
328
304
Kıl Üretimi
71
74
75
77
80
71

Yıllar İtibariyle Büyükbaş Hayvan Varlığı :


2004 2005 2006 2007 2008 2009
Sığır
244.990 291.148 348.753 398.365 442.161 453.951
Manda
679 1.597 1.933 2.430 1.954 2.128

Yıllar İtibariyle Küçükbaş Hayvan Varlığı :


 2004
2005
2006
2007
2008
2009
Koyun
601.792
687.400
694.353
666.707
656.525
607.537
Keçi
142.836
148.832
150.659
154.717
160.914
141.842
  
Yıllar İtibariyle Kümes Hayvan Sayıları :


 2004
2005
2006
2007
2008
2009
Broiler
88.683.990
69.285.885
69.937.270
94.030.500
88.458.155
86.940.539
Yum. tavuk
4.506.892
5.125.330
4.758.750
5.041.095
5.364.488
5.125.905
Hindi
7.815
10.321
8.010
4.862
4.088
4.135



SU ÜRÜNLERİ :

Balıkesir’in Ege ve Marmara gibi iki ayrı denize sahilinin bulunması su ürünleri bakımından zenginliğini ve bu konuda şanslı olduğunu göstermektedir.

Marmara Denizi gerek dip balıkları ve gerekse göçmen balıklar yönünden zengin bir denizdir. Başta hamsi olmak üzere sardalya, istavrit, palamut, kolyoz ve bakalorya gibi göçmen balıkların yanı sıra deniz dibi ürünlerinden karides bolca bulunmaktadır.

Ege Denizinde kıta sahanlığının dar olması ve derinliğin kademeli teraslar şeklinde bulunması nedeniyle Marmara kadar zengin bir ürün çeşidine rastlanmaz. Burada genelde ticari değeri yüksek olan balıklar palamut, lüfer, sardalya, kolyoz, mercan, orkinos, fangri, çipura ve levrek tir.
Deniz haricinde ise alabalık çiftliklerinde alabalık yetiştirilmekte ve bölge içinde ve dışında satışı yapılmaktadır.
İlde 133.25 Ton/Yıl kapasiteli 10 adet alabalık işletmesi, 30 Ton/Yıl kapasiteli 1 adet çipura ve levrek üretim işletmesi, 3.500 Tonr/Yıl kapasiteli 2 adet midye üretim tesisi bulunmaktadır.
Ayrıca 1 adet Sünger ve 1 adet kurbağa üreticiliği projesi onay aşamasındadır.

2009 Yılı Su Ürünleri Üretimi :



Balıkesir İlinde Faaliyet Gösteren Su Ürünleri Yetiştiricilik Tesisleri :


ARICILIK :
Balıkesir’de yüksek düzeyde olmasada arıcılık yapılmaktadır. Üretilen bal il içinde tüketildiği gibi fazlası komşu illere pazarlanmaktadır.

Yıllar İtibariyle Kovan Sayıları :


2004
2005
2006
2007
2008
2009
Eski Kovan
3.504
3.118
2.677
1.358
1.316
1.163
Fenni Kovan
75.045
85.930
94.130
98.173
96.559
116.256
Toplam
80.553
91.053
98.813
101.538
99.883
119.428
      

NOT: Veri tabloları Balıkesir 
          il web.sitesinden alınmıştır.


-->




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

xxxxxxx